Původní porcelánový kónický filtr
Der Porzellanspitzfilter - das Original

Před 100 lety si drážďanská hospodyňka Melitta Bentzová řekla, že už má dost hořké chuti a skřípění mezi zuby při pití kávy. List pijáku ze sešitu jejího syna Willyho jí přivedl na jednoduchou myšlenku vyfiltrovat z kávy rozemletá zrnka s použitím kousku papíru. Začala experimentovat s proděravělým měděným šálkem a 20. června 1908 položila základy své vlastní firmě.

Typy pro milovníky ruční filtrace
Tipps für Handmade Genießer

V případě ruční filtrace by měla být káva ideálně zalita vodou, která již není vroucí (v nejlepším případě mezi 86 a 98°C). Poté chvilku počkejte (asi 20–30 vteřin) a dolijte ke kávě zbytek vody. Výhodou ručního filtrování je to, že proces vaření lze snadno přizpůsobit vaší chuti. Sílu své kávy můžete různě ovlivňovat.

Pokud chcete jemný nápoj, doporučujeme do filtru nalít po uvaření vody celé její množství najednou. Jestli chcete naopak silnější kávu, zalévejte zrnka po dávkách, mezi nimiž je necháte plně vykapat. Velmi silnou kávu pak získáte, pokud budete zrnka po dávkách zalévat soustavně.

A ještě jeden tip na konec: Pokud při manuálním filtrování zahřejete konvici vroucí vodou, udrží si káva svou teplotu a aroma ještě lépe.