Na pražení záleží
Von wegen "Nicht die Bohne" - Auf die Röstung kommt es an

Kávová zrna se nepraží vždy stejně – rozlišujeme několik různých stupňů pražení. Mírné opražení se odborníky označuje jako „skořicové“, zatímco o středním stupni se mluví jako o „americkém“. Nejtmavější pražení je známé jako espresso nebo „italské“. Pro dobré espresso je nejdůležitější použít vysoce kvalitní kávová zrna pražená do tmavší barvy než u „normální“ kávy.

Při přípravě kvalitního espressa přichází mletá káva do styku s horkou vodou jenom velmi krátce. Díky tomu je v ní méně hořkých látek, tříslovin a kofeinu než při použití běžných filtračních metod. Je důležité se ujistit, že jsou zrnka namletá zvlášť jemně. Díky tomu se z nich mohou cenné chuťové složky lépe uvolňovat. 

Alfa a omega: crema – jemná, lahodná a vysoce aromatická!
Das A und O: die Crema - Fein, sinnlich, hocharomatisch!

Vrstvě, která se vytváří na povrchu kávy, se říká crema. Je olejnatě krémová, má jemnou pórovitou konzistenci a propojuje dohromady dílčí aroma kávy. Tuto pěnu vytváří voda, která je mletou kávou prohnána pod vysokým tlakem (zhruba 15 barů). Pro kávu je crema jakousi ochrannou vrstvou, díky níž její chuťové složky vyprchávají pomaleji.

Barva skvělé kávy a zlatá střední cesta
Die Farbe des Kaffee-Goldes - Mittelwerte hoch im Kurs

Barvu cremy ovlivňuje mnoho různých faktorů. Pokud je crema příliš tmavá, může to být například proto, že káva byla uvařena při příliš vysoké teplotě nebo že zrnka byla namleta příliš najemno. Pokud je příliš světlá, mohla být káva namleta příliš hrubě nebo byla naopak teplota vaření moc nízká. Tyto faktory mohou lépe ovlivnit plně automatické kávovary.

Ta pravá voda pro dokonalý požitek z kávy
Das richtige Wasser für perfekten Kaffeegenuss

Není voda jako voda. Rozlišujeme u ní různé stupně tvrdosti, tedy různý obsah minerálů. Pro ideální požitek z kávy se doporučuje použití speciálního vodního filtru, který z vody odstraní vodní kámen a nepříjemné příchuti, čímž chrání váš přístroj a zajišťuje tu nejlepší základní chuť vaší kávy. S našimi modely Melitta® CAFFEO® doporučujeme používat vodní filtr Melitta® Pro Aqua. Všechny modely se dodávají s filtry.