Stručná historie filtračních kávovarů
Eine kurze Geschichte der Filterkaffeemaschine

První elektrické kávovary se objevily již v 19. století. Přístroje podobné těm dnešním byly ale vynalezeny až v 50. letech 20. století. Již na začátku 60. let společnost Melitta® ve spolupráci s firmou Widman uvedla na trh svůj první kávovar „MA 120“ a postarala se tak o historický průlom. V této době byly kávovary se svou cenou kolem 120 marek luxusním zbožím. Skutečného rozmachu se filtrační kávovary dočkaly až v 70. letech. Na trh začalo vstupovat mnoho nových výrobců a z filtračních kávovarů se stal masově rozšířený produkt.

Základní princip jejich fungování, tedy zahřátí vody, která pak do konvice nateče po kapkách přes filtr naplněný mletou kávou, zůstal dodnes stejný a v průběhu let se změnil jen pramálo.

Jak to přesně funguje?
Wie funktioniert das eigentlich genau?

Většina kávovarů na trhu využívá při filtrování kávy gravitaci. V praxi to vypadá takto:

 

  • Voda protéká z nádrže hadičkou do ohřívače.
  • Ten se většinou nachází na spodní straně přístroje (pod varnou deskou).
  • Zde je zahřátá na téměř 100°C. Jinou trubičkou pak vystoupá k mleté kávě ve filtru.
  • Ani po skončení vaření se ohřívací jednotka nevypíná. U přístrojů, které mají skleněnou konvici, udržuje kávu na varné desce teplou.
  • Přístroje, které kávu vaří do termosky, takovou funkci nepotřebují. V ní káva zůstává teplá a ohřívač se po dovaření automaticky vypne.
Výběr aromatu
Der Aroma-Selector

Většina kávovarů připravuje kávu pokaždé stejně. Její chuť můžete ovlivnit pouze kvalitou a dávkováním použitých zrnek. S funkcí Melitta® Aroma Selector to mají milovníci kávy snazší. Ta jim umožňuje chuť kávy velmi snadno měnit podle jejich nálady. Tuto funkci mají následující modely Melitta®: Look® Selection, Look® de Luxe, Look® Therm de Luxe, Enjoy® a Enjoy® Therm.